Версія для друку
Середа, 30 травня 2018 10:45

Краєзнавчому музею - 100 років

{socbuttons}

1 (1) Черкаський обласний краєзнавчий музей відзначає свій столітній ювілей. З нагоди видатного ювілею у закладі провели Перше обласне краєзнавче свято "Моя Черкащина", де бібліотека ЧДТУ також приймала активну участь. На площі біля музею відвідувачі мали змогу ознайомитися з книжковими виставками «Черкащина краєзнавча» та «ЧДТУ – провідний навчальний заклад регіону», де були представленні книги історіків, краєзнавців, викладачів вузу.

Особливу увагу привертали книги професора кафедри історії України та суспільних дисциплін ЧДТУ Бушина М. І. якій у 2001 р., започаткував видання серії історико-краєзнавчих книг “Черкаський край в особах. 1941 – 2001 рр. та проректора ЧДТУ, професора Лазуренко В. М. який  є автором першого в історії Черкащини історико-краєзнавчого регіонального навчального посібника «Історія Чигиринщини (з найдавніших часів до сьогодення)» (2004 р.) та інших книг по історіїї Чигиринщини та Черкаської області.

Краєзнавчий музей є одним із перших в Україні музеїв та найстарішим в області, його історія бере початок з 1918 року, коли за ініціативи місцевого осередку «Просвіти» відкрили історичний музей імені Т. Г. Шевченка. Першу колекцію музею склали предмети колишніх російських воєнних з’єднань, які на той час знаходилися в місті. Після встановлення радянської влади основне джерело поповнення становили панські маєтки, які в той час активно націоналізовувалися і деякі тамтешні цінності попадали в колекцію музею. В період Другої світової війни з музею нацистськими військами було вивезено близько 4000 експонатів, які на той час складали найбільшу історичну та культурну цінність. А 1 травня 1944 року музей повністю відновив свою роботу. В 1985 році заклад переїхав в сучасну будівлю, яка була спроектована спеціально для музею і залишається по сьогодні одною з найбільших в країні. До речі, архітектори, які спроектували споруду, стали лауреатами державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка За цей час він став не лише місцем, де зберігається та вивчається історія, а й визнаним осередком культурного і громадського життя, центром просвітницько-краєзнавчої роботи на Черкащині

Медіа

Галерея зображень