Версія для друку
Четвер, 16 травня 2019 08:34

16 травня - День вишиванки

{socbuttons}

   20190516_125914 Щорічно у третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки, цього року свято випало на 16 травня. Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка  символізує  родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї.

  Деякі цікаві факти про вишиванку, про які Ви, можливо, ще не знали.

1. Вишиту з білого полотна вишиванку з традиційним візерунком носили тільки у свята. А будні носили сорочки з полотна сірого кольору.

2. На зворотному боці вишиванки не повинно було бути ніяких вузликів − вважали, що це може стати причиною нещасть в житті.

3. Вишиванки не купували просто-таки. Кожна дівчина повинна була сама вишити вишиванку хоча б для себе і свого нареченого перед весіллям.

4. Перед тим, як почати вишивати дівчині необхідно було поститись, молитися і завжди мити руки.

5. Якщо дівчина шила сорочку для нареченого, то вона завжди нашіптувала молитву-заклинання, щоб хлопець був вірний їй. Вважалося, що якщо після прання сорочка перестане бути білосніжною − наречений зраджує.

7. Новонародженій  дівчинці вишивали сорочку з чорними візерунками, як символ землі − родючості. А для хлопчика шили сорочку із зеленими і синіми візерунками, вважалося, що вона допомагає від стихій.

8. Сорочку з нових тканин, а не батьківських речей, дитині дарували вже до триріччя. Тоді вже візерунки були червоними, і нитки, які зшивали сорочку, також червоними − як символ батьківської любові і кровних зв'язків. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок. За повір'ям, сорочку для немовляти мала вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її ще не народжене дитя. У вишивці сакральне значення має все — від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. 

9. Кольори на вишиванку підбирали не просто так, кожен має свій знак: червоний − це, традиційно, любов і пристрасть, а чорний − це журба, жовтий означав радість і надію, білий − невинність, а синій означав воду, спокій і небо.

10. Кожен український регіон мав свої особливості шиття вишиванки. Так, для центральної України було характерно шити біло-чорні сорочки, а в Полтавській області носили білі сорочки з білою вишивкою. Найяскравіші і квітчасті вишиванки були на заході − Карпатах і Закарпатті, на Буковині та Гуцульщині

Медіа

Галерея зображень