Черкаський державний технологічний університет
,
,

Бібліотека
Черкаського державного технологічного університету

Бібліотека ЧДТУ

Ви тут: Бібліотека ЧДТУ Новини 14 - грудня День визволення Черкас від німецьких загарбників
П'ятниця, 11 грудня 2015 08:26

14 - грудня День визволення Черкас від німецьких загарбників

{socbuttons}

         10 грудня  2015 року  бібліотека  ЧДТУ приняла участь в просвітницько-патріотичних заходах, які проходили в стінах університету на тему «Роки не змиють пам'ять», присвячених  72-й річниці визволення міста Черкаси від нацистської окупації. Студентам, викладачам, співробітникам університету була представлена тематична  виставка з матеріалами про визволенню Черкас від нацистських загарбників.

        Ніч із 12 на 13 листопада 1943-го року вважається початком визволення нашого міста від німецько-фашистський загарбників. Після перемоги на Курській Дузі радянські війська наблизилися до окупованих Черкас. Попереду у визволителів був найскладніший шлях – переправа через напівзамерзлий Дніпро. На той час ширина річки подекуди сягала двох кілометрів. Ще не оговтавшись після нищівної поразки на Курській дузі, Гітлер поспішив заявити, що Червона Армія нізащо не ступить на правий берег Дніпра, де утворено потужну лінію німецької оборони під умовною назвою “Східний вал”.Важлива роль у цій розгалуженій оборонній системі відводилась і Черкасам.   Форсувати річку вночі відразу на п’яти переправах розпочала 52-га армія генерал-лейтенанта Коротєєва Другого Українського фронту. На шостий день війська заволоділи Руською Поляною, Будищем, Соснівкою і вийшли до Черкас. Двадцятого листопада розпочалися бої за місто. Тридцять днів тривали кровопролитні бої на підходах до міста і ще двадцять чотири – на його вулицях. 14 грудня 1943 року Черкаси таки визволили від гітлерівців. Загалом німецько-фашистська окупація нашого міста  тривала 833 дні.

    Ось рядки з наказу Верховного Головнокомандуючого, датованого 14 грудня 1943 року: “Війська 2-го Українського фронту, продовжуючи успішний наступ, сьогодні, 14 грудня, внаслідок напружених боїв оволоділи великим економічним центром України — містом Черкаси — важливим вузлом оборони німців на правому березі Дніпра”.
Про запеклість цієї битви свідчить хоча б той факт, що у “Черкаській операції” були задіяні 25 радянських військових з’єднань і частин, в тому числі: 3 стрілецькі, 1 повітряно-десантна, 2 авіаційні і 1 зенітно-артилерійська дивізії, 4 бригади – танкова, артилерійська і 2 повітряно - десантні, 7 артилерійських полків різного призначення, серед них – полк гвардійських мінометів, уславлених “катюш”, 3 авіаційні полки і 1 окрема ескадрилья, 3 інженерно-саперні батальйони. Усім згаданим з’єднанням і частинам тим же наказом Верховного Головнокомандуючого згодом було присвоєне почесне найменування “Черкаських”.
Символічно, що у 1944 році на державний кордон СРСР першою вийшла саме 254-та Черкаська Червонопрапорна дивізія, якою командував 29-річний генерал-майор Путейко. Його ім’я нині носить черкаська школа №27, збудована на тому місці, де 60 років тому билося з ворогом це прославлене з’єднання. А іменами Героїв Радянського Союзу (загалом 26 воїнів), удостоєних цього високого звання за доблесть, проявлену під час боїв за Черкаси, названі вулиці нашого міста: Конєва, Батицького, Поднєвича, Молоткова, Вернигори, Лазарєва, Сурикова, Хоменка, Тараскова, Онопрієнка, Жужоми, Смирнова, Лук’янова та інші.
Дорогою ціною оплачене звільнення Черкас – сотні його визволителів сплять вічним сном під гранітними плитами меморіалу – Пагорб Слави, спорудженому на височині над Дніпром. На його плитах  навічно викарбувані славні імена звитяжців, які відзначилися в боях за визволення міста.

cherkassy4    

 Лежать наморені солдати,

 А не проживши й вік, життя!

 Хтось, може, винен перед ними.

 Хтось може, щось колись забув.

 Хтось, може, зорями сумними

 У снах юнацьких не побував.

 Хтось, може, має яку звістку,

 Якісь несказані слова…

 Тут на одному обеліску

 Є навіть пошта польова.

        Л. Костенко

 

 

 

Медіа